MVS Gaystation

MVS Gaystation is al meer dan 25 jaar een vertrouwd gezicht op allerlei LHBTIQ+ evenementen in de stad: Pride, de dodenherdenking, feestjes, inhoudelijke bijeenkomsten en herdenkingen. Gerund door vrijwilligers, volledig non-profit, verslaan zij de belangrijkste dingen uit het roze wereldje via tv, radio, internet en sociale media. 

De filmpjes en vele foto’s die gemaakt worden op events verschijnen naast TV ook altijd op sociale media, waardoor mensen die erbij waren het kunnen herbeleven en mensen die er niet waren, toch een beetje het gevoel krijgen dat ze er wel bij waren én gearchiveerd wordt. 

MVS Gaystation ontstond uit een illegale homo/lesbische radiogroep die in 1984 begon met uitzenden via de Amsterdamse Krakersradio. MVS stond toen nog nadrukkelijk voor ‘Man, Vrouw, Seksualiteit’. Na twee woelige jaren stak MVS op Koninginnedag 1986 écht van wal en begon als queer vrijwilligersorganisatie op regelmatige basis radioprogramma’s uit te zenden via de publieke omroep Amsterdam: SALTO. Eind jaren ’90 volgde televisie, en internet (mvs.nl).

MVS en alle vrijwilligers verdienen volgens de jury een nominatie voor het Roze Lieverdje 2024, waarbij we speciaal de inzet van Wessel Haaxman willen benoemen.

TransAmsterdam

TransAmsterdam, onder bezielende leiding van oprichter en voorzitter Yvo Manuel Vas Dias en het huidige team bestaande uit Jean, Mahdad, Efa, Maurice, Janine, Charles, Steven, Peter, Vero, Lucie, Rubi, Agnes, Khalid, Jip en Sam, bestaat dit jaar alweer tien jaar. TransAmsterdam focust op kunst, cultuur en lifestyle. Ze organiseren al jaren het Trans & Friends café InClusion, wat door bezoekers omschreven wordt als een heerlijke plek jezelf te kunnen zijn, met een grote diversiteit aan gasten. Waar gezelligheid en gewoon jezelf kunnen zijn, zonder je te hoeven verklaren superfijn is.

Maandelijks organiseert TransAmsterdam Trans & Friends café InClusion at A Beautifull Mess in het Manor Hotel, waar trans en non binaire personen samenkomen, verhalen delen en kunnen genieten van prachtige optredens van trans artiesten. Cis-genders zijn er ook van harte welkom.

Bij de Trans Art School, worden verschillende workshops, themabijeenkomsten en theaterproducties aangeboden en talenten ontwikkeld. In samenwerking met vele andere initiatieven in Amsterdam-Oost bieden ze diverse events door het jaar heen zoals de TransPride Walk at Pride Oost, Transgender Day of Visibility en Trans Flag Day.

TransAmsterdam staat bekend als een betrokken en inspirerende groep mensen, die laagdrempelig  toegankelijke activiteiten organiseren én zich inzetten voor de zichtbaarheid van de transgemeenschap. Alles bij elkaar voor de jury alle reden om TransAmsterdam te nomineren voor het Roze Lieverdje 2024.

Willemijn van Drie

Toen Willemijn van Drie en haar vrouw in 2016 tijdens Pride aan hun woning aan de Churchilllaan in Amsterdam-Zuid de regenboogvlag uithingen, waren ze de eersten in de straat. Drie jaar later werd de Pridevlag van een buurman, die hun voorbeeld volgde, van de muur gerukt. Willemijn liet het er niet bij zitten en vroeg een aantal buurtbewoners uit solidariteit ook regenboogvlaggen op te hangen. Jaarlijks werd hier tijdens Pride massaal gehoor aan gegeven, en namen buurtbewoners het risico dat ook hun vlaggen vernield zouden worden op de koop toe. Daarnaast werd de start van Pride voor de buurt gevierd met de ‘Roze-Koeken-Party’, waartoe Willemijn ook het initiatief nam. Als dank voor alle steun en solidariteit. Die informele bijeenkomsten, gewoon buiten voor de deur van Willemijn, met koffie, thee en roze koeken werkten ook heel verbindend tussen de bewoners van de anonieme Churchilllaan. Elk jaar werd er af en toe door vandalen een vlag vernield, maar het bleef bij incidenten.

Tot afgelopen jaar, toen bij een Amerikaans stel de vlag, die ze in juni uithingen, in brand werd gestoken. Zelf zegt Willemijn daarover dat het heel bedreigend voelde, maar ook als ‘the limit’.

Ze vroeg haar buren om dat weekend ook hun vlaggen op te hangen, uit solidariteit met de buurmannen. Dat deden ze. Maar de volgende ochtend al lagen er drie vlaggenstokken gebroken op de grond.

Dit maakte Willemijn en haar straatgenoten alleen maar strijdbaarder. Steeds meer vlaggen gingen uit, voor buren werden gratis vlaggen geregeld en met behulp van een buurman werden tientallen stokhouders in de gevels geschroefd. Uiteindelijk hingen er wel tachtig vlaggen aan het eind van de Churchilllaan. Maar de vernielingen gingen door. Zelfs tijdens de viering van de Roze-Koeken-Party werden er in de buurt vlaggen vernield en stokken gebroken. In totaal tot achttien maal aan toe.

Maar Willemijn zet door, of zoals ze zegt:’ Ik vind dat je moedig moet zijn, dat zijn mensen voor ons ook geweest. Zonder hen hadden mijn vrouw en ik nooit kunnen trouwen. We moeten zichtbaar zijn, anders verdwijnen we. Als we als queer mensen in onze schulp kruipen lijken we steeds meer een uitzondering, steeds ongewoner en daardoor steeds kwetsbaarder. Dus laten we strijdbaar zijn. Onze angst opzij zetten. Voor de liefde. Want daar gaat het om.’ De plannen voor komende Pride zijn alweer in de maak. Meer vlaggen in plaats van minder. De jury nomineert Willemijn van harte voor het Roze Lieverdje 2024.

Jos Holweg

Jos Holweg heeft zich meer dan 30 jaar ingezet voor de LHBTQI+ gemeenschap in Amsterdam. Dit deed hij al toen hij sinds 1992 werkzaam was voor de Schorer Stichting als maatschappelijk werker Hiv/Aids en bij Buddyzorg voor de mensen die Hiv en Aids hadden. En later heeft hij zich ingezet voor het behouden en verder ontwikkelen van diverse projecten ten dienste van LHBTQI+ gemeenschap, zoals bij Buurtteam Amsterdam Centrum, Veilige Haven (hulpverlening aan biculturele LHBTQI jongeren en LHBTQI vluchtelingen ) en de Regenboog Groep (buddy-project voor LHBTQI+ vluchtelingen en LHBTQI+ personen met psychische klachten). In zijn werk heeft hij als een persoonlijke missie gehad om LHBTQI+ hulpverleners en activisten de ruimte te bieden, om zich professioneel te kunnen ontwikkelen en zich in te zetten binnen projecten voor lotgenoten in de stad Amsterdam. Op deze manier heeft hij bijgedragen aan meer ‘lived experience’ onder hulpverleners en werd geleidelijk de afspiegeling van de bredere gemeenschap beter terug te zien binnen de diverse organisaties die LHBTQI+ emancipatie beleid vormgeven en uitvoeren. Nu dat Jos onlangs met pensioen is gegaan, blijft hij zich vrijwillig inzetten voor onze gemeenschap, o.a. bij de Meet & Eat voor LHBTQI vluchtelingen van de Regenboog Groep. De jury nomineert Jos vanwege zijn tomeloze enthousiaste inzet voor onze gemeenschap.

Jos Holweg

The House of Bodega

The House of Bodega in Amsterdam is niet alleen een stralend middelpunt in de ballroom scene, maar ook een bastion van steun en empowerment voor de queer gemeenschap. Hun toewijding strekt zich uit tot het organiseren van inspirerende workshops voor queer jongeren, waarbij de nadruk niet alleen ligt op dans en Kiki’s, maar vooral op het versterken van de jonge ballroom community. Met “The Bodega University” creëren ze een ruimte waar onderwerpen zoals seksuele gezondheid, stigma’s, verslaving en dakloosheid onder jongeren besproken worden, allemaal gefaciliteerd door warme interactie, smakelijk eten, en doordachte panelgesprekken.

Deze inzet, voornamelijk gedreven door vrijwilligerswerk en een diepe passie voor de queer community, verdient lof, met speciale erkenning voor Khareem Wielingen, de Father of the Dutch House of Bodega. Zijn onvermoeibare inspanningen, naast zijn baan in de jeugdzorg, zijn een lichtend voorbeeld van toewijding en zorg.

Bovendien, als internationaal huis met een Nederlandse familie, onderscheidt Bodega zich door haar unieke multiculturele karakter. Hun samenwerking met Trans United Europe op het gebied van community care is opmerkelijk. Ze bieden een scala aan diensten, variërend van sekswerk outreach, juridische ondersteuning tot maatschappelijk werk, en spelen een cruciale rol in het ondersteunen van de meest kwetsbare leden binnen de LHBTIQ+ gemeenschap. Door deze inzet fungeert het House of Bodega als een essentiële schakel, die individuen verbindt met de broodnodige zorg en ondersteuning in de Europese LHBTIQ+ gemeenschap.

Deze bonte samensmelting van cultuur, zorg en empowerment maakt het House of Bodega tot een essentieel onderdeel van de queer BPOIC gemeenschap in Amsterdam en daarbuiten, een plaats waar diversiteit wordt gevierd en iedereen welkom is. De jury nomineert The House of Bodega van harte voor het Roze Lieverdje 2024.

Roze in Blauw

Zo lang er anti-queer geweld blijft plaatsvinden zijn de vrijwilligers van Roze in Blauw nodig. Roze in Blauw is het netwerk van de politie waar lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgender- en intersekse personen (LHBTI+) die te maken krijgen met discriminatie, bedreiging, mishandeling of andere strafbare zaken gerelateerd aan hun seksuele oriëntatie of genderidentiteit melding kunnen doen. Naar de mening van de jury zijn de vrijwilligers van Roze in Blauw echte Roze Lieverdjes.

Podcast Kleine Vrijdag

Anthony Lamar Caupain (@nuevojesus) en Gerinio Triebel (@blackhermoine_) verzorgen sinds 2020 wekelijks een lach en een roze kijk op de verschillende actualiteiten in binnen – en buitenland, social issues en millenial drama in ‘ De blackest, queerest podcast van de lage landen’, zoals ze zichzelf afficheren, een aanrader! De jury nomineert deze enthousiaste podcasters met hun verfrissende blik voor het Roze Lieverdje.

Jennifer Hopelezz/Richard Keldoulis

Achter de strijdbare en extravagante dragqueen Jennifer Hopelezz gaat de bescheiden Richard Keldoulis schuil. Politiek activisme is Richard niet vreemd, zo strijd hij er al jaren voor om PrEP te laten vergoeden door de zorgverzekering. De gay-events die hij organiseerde stonden aan de basis van Club Church. Richard doet naar de mening van de jury mooi en belangrijk werk en is een echt Roze Lieverdje.

Transkliniek

Het project Trans United kliniek van de organiserende initiatiefnemers Trans United Europe en de GGD Amsterdam heeft het leven van honderden trans personen in Amsterdam en Nederland veranderd. De Trans United kliniek voorziet in trans specifieke zorg, soa en hiv preventie, en recentelijk ook crisis nachtopvang voor dak of thuisloze trans personen, safe spaces voor trans personen, veelal met een migratie en of biculturele achtergrond, die niet in reguliere zorg terecht komen, bijvoorbeeld omdat ze ongedocumenteerd, onverzekerd en/of niet ingeschreven staan in Nederland. De jury draagt dit belangrijk initiatief van harte voor het Roze Lieverdje.

Veilige Haven

Veilige Haven biedt ondersteuning aan LHBTIQ+  mensen  uit multicultureel Amsterdam en omstreken en LHBTIQ+ vluchtelingen die met hun homo-, biseksuele, lesbische of transgendergevoelens worstelen. In 2007 herkenden o.a. Schorer en het COC, de behoefte aan informatie en ontmoeting bij deze doelgroep, en namen het initiatief dat tot Veilige Haven. Inmiddels uitgevoerd door buurtteam Amsterdam Centrum vervult Veilige Haven al jarenlang een belangrijke rol voor biculturele LHBTIQ+-jongeren uit heel Amsterdam. De meeste maatschappelijk werkers van Veilige Haven behoren zelf tot de bi-culturele LHBTI+ community en zijn naar mening van de jury echte Roze Lieverdjes.