De jury wordt dit jaar voorgezeten door Glenn Helberg en bestaat verder uit: Naomie Pieter, Pete Wu, Dounia Jari, Nicolaas Veul, Thorn de Vries, Döne Fil, Alejandra Ortiz en Tirza de Fockert.

Juryvoorzitter Glenn Helberg

Als psychiater zet Glenn Helberg zich al jaren in voor verbinding tussen verschillende groepen. Hij zet zich in voor het recht dat iedereen heeft zich tot het volledige potentieel te ontwikkelen. Glenn heeft dit jaar de Jos Brink oeuvreprijs in ontvangst mogen nemen en wordt wel de mental health father van de queer community genoemd.

Dolly Bellefleur Juryvoorzitter Rozelieverdje 2020
Fotograaf: Eveline Renaud

Naomie Pieter

Naomie is het Roze Lieverdje 2020. Ze is queer, antiracistisch en performancekunstenaar. Naomie zet zich vol positieve energie in voor de zwarte LHBTIQ+ -gemeenschap.

Naomie Pieter

Thorn de Vries

Thorn is een Nederlandse acteur, drag king en activist. Thorn werd bekend als eerste non-binair personage in een Nederlandse serie en speelde in 2021 in de bioscoopfilm ANNE+.

Nicolaas Veul

Nicolaas maakte als documentairemaker bij de VPRO onder andere Pisnicht, Gay-K, Oudtopia en Super Stream Me. Hij vertelt belangrijke verhalen over de community op een toegankelijke manier. Zijn meest actuele documentaireserie is ‘100 dagen in je hoofd’ die hij samen met Tim den Besten maakte. In ‘Pisnicht: The Movie’ onderzocht hij wat de impact is van woorden als ‘pisnicht’ en ‘flikker‘ op jonge homo’s.

Dounia Jari

Dounia Jari is medeoprichter van stichting Maruf, een kenniscentrum voor en door queer moslims. Maruf ondersteunt queer moslims bij hun zelfacceptatie door kennis en tools aan te reiken. In 2018 won Maruf het Roze Lieverdje.

Dounia Jari

Pete Wu

Met De bananengeneratie schreef journalist Pete een baanbrekend boek over het dubbelleven van Chinese Nederlanders van nu. Voor de VPRO maakte hij de documentaire Pete en de bananen, over daten als Aziatische Nederlander. Pete vertelt openhartig over queer-zijn met ouders met een migratieachtergrond.

Döne Fil

Döne werd eerder zelf tweemaal genomineerd voor het Roze Lieverdje. Ze is een Amsterdamse LHBTIQ+ activiste van Turkse en Indonesische komaf.  Döne was onder andere de organisator van de eerste Turkse boot op de Amsterdamse Gay Pride en een van de acht hoofdpersonen in de nieuwe NTR-serie Moslims zoals Wij, die te zien was op NPO 2.

Alejandra Ortiz

Vanaf het moment dat Alejandra in Nederland asiel aanvroeg heeft ze zich ingezet om de positie van trans personen, en specifiek voor trans vrouwen van kleur, te verbeteren. De bijdrage die Alejandra levert aan het welzijn van de biculturele trans gemeenschap in Amsterdam is van onschatbare waarde. Alejandra werd genomineerd voor het Roze Lieverdje 2020.

Tirza de Fockert

Tirza de Fockert is gemeenteraadslid voor GroenLinks in Amsterdam. Ze zet zich daar onder meer in voor gendergelijkheid, vluchtelingen en de emancipatie en acceptatie van LHBTQI+ers in Amsterdam. Daarnaast voert ze geregeld actie voor LHBTIQ+-asielzoekers. In 2018 was ze juryvoorzitter van het Roze Lieverdje.

Tirza de Fockert